Dobro došli na stranicu posvećenu širenju znanja iz oblasti Vedske astrologije – Đotiša. 
Tekstovi su namenjeni svima koji žele da obogate svoj životni kvalitet kroz ovo drevno znanje.

Kalapuruša - rašiji i delovi tela

Rašiji i delovi tela

Kada govorimo o delovima tela i rašijima, ili pak delovima tela i kućama, oslanjamo se na kalapuruša čart i koncept Kala Puruše. Termin Kalapuruša u prevodu znači vreme personifikovano u vidu ljudskog bića. Ovde Kala znači vreme, i puruša znači biće. Kalapuruša čart je specijalni čart u kom dvanaest znakova pokazuju različite delove tela Višnua. U ovom čartu Ovan je prvi znak i on pokazuje glavu, dok ostali znaci redom pokazuju sledeće delove tela: usta (lice), grudni koš, srce, stomak, kukove (donji deo stomaka), prepone, genitalije, bedre, kolena, listove i stopala. Zbog toga se kalpuruša čart smatra svojevrsnim kalupom (generičnim čartom)

Spread the love
Pročitaj više »

Imena Vedskih rašija

Svako ime je Mantra! U đotišu se svakoj od tema tradicionalno prilazi počevši od samog imena. Ako pogledamo mudrace i uvažene autore đotiš klasika, njihov pristup je sledeći: Prvi korak je uvek molitva autora, ili autorov naklon (određenoj) devati, sa molitvom da dato delo bude od dobrobiti čovečanstvu; Drugi korak je opis planeta (Brihat Parašara Hora Šastra) ili znakova (Đataka Pariđata) počevši od samog imena.

Spread the love
Pročitaj više »

Planetarna prijateljstva – I

Par uvodnih reči na temu šta su to planetarna prijateljstva, zašto je ovo znanje bitno i kako se primenjuje u analizi horoskopa. Đotiš klasik Maharišija Parašare, ili najveći kompendijum znanja iz oblasti Vedske astrologije, Brihat Parašara Hora Šastra, posvetio je jedanaest šloka ovoj temi u poglavlju pod imenom Planetarne karakteristike i opisi. Ove šloke bave se pitanjima egzaltacije i debilitacije planeta; njihovog multrikona znaka, prirodna (Naisargika) i privremena (Tatkalika) prijateljstva kao i krajnji odnos planeta u individualnom horoskopu na osnovu istih. Zašto je ovo bitno? Ovo znanje nam daje odgovore na pitanja kakva je avasta (ili stanje) određene grahe, kvalitet i

Spread the love
Pročitaj više »

Kemadruma joga

Definicija Kemadruma joge Kemadruma joga pripada grupi veoma bitnih planetarnih kombinacija, nezaobilaznih u analizi horoskopa. Definicija: Kemadruma joga je formirana kada su dvanaesta i druga kuća od Meseca /Ćandre bez planeta, dakle sa obe strane Meseca imamo prazne kuće (ne uzimajući u obzir čvorove, Rahua i Ketua). Rezultat: Ako osoba ima formiranu Kemadruma jogu, Đotiš klasici navode sledeće rezultate: osoba će biti zapuštena, tužna, siromašna, može biti zavisna od pomoći drugih (ili izdržavana od strane drugih), lopuža ili prevarant. Kemadruma joga u praksi pokazuje sledeće: Dvanaesta kuća od Meseca u kontekstu socijalne interakcije pokazuje porodicu, bilo primarnu porodicu ili porodicu koji

Spread the love
Pročitaj više »

Gune – Značenje i astrološka interpretacija

Guna – značenje Reč GUNA u prevodu znači kvalitet i nosi sa sobom različite indikacija u zavisnosti od konteksta u kom se koristi. U hindu filozolfiji, guna predstavlja tri tendencije unutar manifestovane prirode. GUNA se prevodi i kao karakteristika ili odlika sve (stvorene ili manifestovane) materije, njen esencijalni kvalitet.

Spread the love
Pročitaj više »