[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” inline_fonts=”Georgia”]

Prezentovano na: SJC Europe Conference 2006
Raši tulija navamša
Branka Larsen

Uvod u tehniku

Raši tulija navamša (RTN) je jedna od brojnih tehnika za povezivanje raši I navamša čarta. Potiče iz Nadi Jyotiša I veoma je popularna prediktivna tehnika u našoj tradiciji (parampari).

Raši čart (D-1) pokazuje naše fizičko telo I ukupnu karmu, dok navamša čart (D-9) pokazuje našu bhagju (sreću) stečenu u prethodnim životima. Ova dva čarta možemo simbolično predstaviti odnosom stabla (D1); I plodova I njihovog kvaliteta koji su pokazani u navamša čartu. Povezivanjem ova dva čarta kroz RTN tehniku, astrolog može sa sigurnošću predvideti kako će se I na koji način, obećanja data u raši čartu manifestovati.

Svaki Đotiš klasik navodi važnost provere Joga iz rašija u navamši, a iste ukoliko nisu podržane darmom (navamšom) mogu biti poništene.

Kada govorimo o odnosu Raši – Navamša javlja se I specifična terminologija:

 • Na primer, lagnamša je lagna raši u navamša čartu. Planete u tom znaku daju slavu I dobre rezultate za osobu lično;
 • Naidhanamša je pozicija planete u navamša čartu koji se u rašiju nalazi u osmoj kući. Ova pozicija daje negativne rezultate poput gubitaka I dugova (osa 2 – 8 kuća);
 • Vargotama amša je smeštenost planeta u istom rašiju u raši I navamša čartu. Smatra se najboljom pozicijom I naziva se utama amša, itd.
 • Ako se planete vrate u bagjamšu, karmamšu, labamšu, osoba ima pozitivne rezultate I sreću. Suprotno od ovih pozicija su naidhanamša, vjajamša i šaštamša.
 • Od ostalih termina tu su I surjamša, kalatramša, ketvamša, itd.

Navamša je najvažnija podelna karta I obuhvata sva životna područja. Budući da je podela devete kuće (podela na devet) ima primarni uticaj na dharmu osobe (9. kuća, Jupiter je signifikator); a u isto vreme Ketu (kao mokša I kula karaka) ima multrikon u strelcu, ili dužnost sa ispuni dharmu života. Upravo zbog toga ova tehnika je tako korisna u određivanju rezultata joga iz raši čarta. RTN iz Ćandra kala nadi pokazuje kako se manifestuje ista joga u različitim čartovima.

Raši tulija amša može se na sličan način primeniti na druge podelne karte.

Primena RTN tehnike

Šloka iz Ćandra Kala Nadi

Mars (bhauma) egzaltiran u navamši (svoccamshe) I u znaku vage (taulige) povezan sa (samanvite) planetom koja uzrokuje krađu (coragraha – Saturn je karaka za krađu I gubirak) za osobu rođenu sa blizanac lagnom (mithune-lagna-jaata) biće pokradenog bogatstva od strane lopova (cora-apahrti-vittavan).

– U datoj šloki dat je primer joge ili kombinacije za krađe (blizanac lagna, vladar 6-e Mars koji predstavlja neprijatelje, smešten u 5-oj kući onih koji nas podržavaju, povezana sa signifikatorom za gubitke I dustane, Saturnom). Egzaltacija Marsa u Navamši u isto vreme znači da se nalazi u jarcu (RTN), ili u znaku koji je za blizanac lagnu u 8oj kući. Ova pozicija naziva se naidhanamša koja kao rezultat daje efekte dhur bagje ili loše sreće.

Princip:

 1. Prvi korak podrazumeva proveru joga u raši čartu;
 2. Primenom RTN tehnike vidimo kroz koju kuću nam dolazi bhagja I kako.

Čart 1

Hajde da primenimo ove principe u datom čartu:čart

 1. U datom čartu vladar 10-e je smešten u 2-oj kući I formira moćnu Simhasan jogu. Kaže se da će osoba sa ovom jogom biti poznata na sve četiri strane sveta, I da će imati ulogu vođe, u društvu/grupi. Ali, ovo nije jedina joga koja u datom čartu a u vezi sa vladarom 10-e. Vladar 10-e Merkur nalazi se u konjukciji sa vladarom 9-e Suncem i formira darmakarma adhipati jogu koja obećava ispravnost u akcijama. Osim toga Merkur je upleten i u Šarada I Višnu jogu. Ove kombinacije obećavaju velika dela.
 2. Merkur je smešten u Navamši u ovnu koji je smešten u osmoj kući. Ovan raši u Raši čartu je u 5-oj kući I ima odlučujuću ulogu u načinu na koji će se joga manifestovati. U datom čartu, simha san joga će se manifestovati kroz 5-u kuću, znanje, učenike. Osoba je dobro poznat Đotiš guru sa brojnom grupom učenika u Srbiji I regionu.

Čart 2čart 2

Jupiter kao vladar 10-e ponovo formira Radž simha san jogu, kombinacija za liderstvo I poznatost. U isto vreme ovo je Hamsa Mahapuruša joga, dharmakarma adhipati joga I Guru-Mangala joga. Osoba je svetski poznat Đotiš guru I začetnik SJC Indije.

 1. Jupiter je smešten u znaku vodolije u Navamši I odatle se vraća u 12-u kuću (vjajamša) u Raši čartu. Ovo ukazuje na to da slava I manifestacija simhasan joge dolaze kroz instranstvo. U 12-oj kući smešten je Mesec kao vladar 5-e. Slava I poznatost mogu da dođu kroz učenike strance I putovanja u inostranstvo.

Čart 3čart 3

Ponovo kao i u prva dva čarta, i u ovom čartu je prisutna Simhasan joga ili kombinacija za vođstvo i popularnost (vladar 10-e na lagni), sa Parivartana jogom između vladara lagne i 10-e kuće. Osoba je Đotiš guru i začetnik SJC Đaimini grupe za izučavanje Đotiša u Danskoj.

 1. U Navamša čartu, Sunce je postavljeno u svom rašiju, lavu. Znak lava se u Raši čartu nalazi u 10-oj kući što znači da se poznatost i efekti joge manifestuju kroz akciju i karmu same osobe, kao i posao koji obavlja. U 10-oj kući je smešten Mars kao vladar Lagne I 6-e kuće. Mnogo ličnih napora i zalaganja je neophodno da bi joga funkcionisala. Ipak, 10-a kuća je najjača kuća u i upletena je u moćnu Parivartana jogu sa dve Agni planete koje garantuju velika ostvarenja.

Sekundarni principi:

Ako se u posmatranoj bhavi u Raši čartu nalazi planeta, astrolog treba da proceni njenu ulogu u čartu I iz aspekta ovog principa. Primenom ovih pravila astrolog može da dobije preciznije informacije u vezi sa posmatranom jogom.

Primeri:

Čart 4: Zdravstveni problemičart 4

Osoba trenutno prolazi kroz Venera maha daša I Rahu antar daša. Rahu – Venera kombinacija daša smatra se lošim periodom (ekstremna sreća i ekstremni bol) za sve lagne osim za Jupiterove. Za Jarac ascedent Rahu je vladar 2-e kuće (maraka) smešten u 7-oj kući (maraka) I u 7-oj od maha daša planete Venera (ponovo maraka koncept). Ovaj period snažno sugeriše zdravstvene probleme u životu osobe.

 1. Rahu se nalazi u strelcu u D9 I vraća se u 12-u kuću sa RTN tehnikom. Ova kombinacija daša proziva odlaske u inostranstvo, hospitalizaciju, meditaciju, itd. Debilitacija planete I joga ovde formirana potenciraju negativne rezultate posebno u drugoj polovini daše. Iako je osoba imala kratkotrajno putovanje u inostranstvo u prvoj polovini Rahu daše; u drugoj polovini iste manifestuje se ozbiljna operacija I zdravstveni problemi. Osoba je bila hospitalizovana.
 2. Rahu je smešten zajedno sa Marsom u 12-oj kući u D9. Ovo potvđuje negativan trend I definitivno hospitalizaciju zbog opracije (Mars).

Raši tulija drekana

Iz prethodnih primera mogli smo videti KAKO I GDE se bhagja manifestuje u životu osobe, upotrebom RT Navamša tehnike. Ako primenimo iste principe na Đaganat drekanu dobijamo RT Drekanu I informacije o karmi (akciji) koja vodi ka ispunjenju posmatrane joge iz Raši čarta.

Čart 5: Mahariši Maheš Jogi

čart 5

čart 6

U čartu Mahariši Maheš Jogia, jednog od najvećih duhovnih učitelja današnjice, vidimo Ručaka mahapuruša joga (egzaltiran Mars na lagni) I osoba je Velika duša (puruša) I prestavnik Agni tatve.

 1. Primenom RTN vidimo da bhagja ili sreća obećana ovom jogom dolazi kroz 3 kuću ili kuću inicijacija (upadeša), pisanja, itd. Osoba je poznata kao duhovni učitelj koja je na velika vrata prenela duhovnu kulturu Istoka na Zapad, on je ujedno I osnivač jednog od najbrojnijih duhovnih pokreta, TM pokret. Osim toga, 3 kuća je ujedno I kuća naših saradnika I TM pokret je poznat po velikom broju instruktora meditacije.
 2. Mars je ponovo egzaltiran (vargotama) u Đaganat drekani I sa RTD vraća se na lagnu. Karma koja je dovela do pokretanja Mahapuruša joge u vezi je sa njegovim mestom rođenja (Lagna) a sama poznatost u inostransvu potvrđena je pozicijom Marsa kao badakeša koji formira ovu kombinaciju.

Čart 6: Svami Vivekananda

čart7

U čartu Svami Vivekanande postoji Radž Simhasan joga (vladar 10 u 2oj kući), kombinacija za slavu I poznatost, pored ostalih jakih duhovnih kombinacija.

 1. Bhagja iz D9 obećava manifestaciju kroz 5-u kuću, veliku grupu čenika (šišja) I znanje.
 2. RTD pokazuje da je karma koja inicira jogu u vezi sa 6-om kućom, koja se odnosi na služenje I borbe, pomaganje ljudima u prevazilaženju ripua, znanje o istima (šesta kuća).

p.s. Ako imate pitanja ili sugestije za neki sledeći članak, možete me pronaći na https://business.facebook.com/TravellingAstrologer/ ili https://www.instagram.com/travelling_astrologer/ 

om tat sat

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Spread the love

Preuzmite besplatno poglavlje!


Preuzmite poglavlje knjige tako što ćete uneti Vaše podatke u naznačena polja. 

Truths about the sun signs

Grab a sample!

Subscribe to receive a free sample chapter of the Book!