Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
POdela znakova Zodijaka po polu

Znaci Zodijaka se mogu klasifikovati na različite načine. Bitna podela je svakako i podela znakova na osnovu pola. Pa tako Đotiš klasici navode da znak/raši može biti pozitivan “muški” ili negativan “ženski”.

Svi neparni znaci, počevši od prvog znaka zodijaka Ovna/Meša se smatraju muškim znacima; dok su svi parni znaci ženski znaci. Dakle, Ovan/Meš, Blizanci/Mitun, Lav/Simha, Vaga/Tula, Strelac/Danu, Vodolija/Kumbha su neparni ili muški znaci, dok su ostali znaci/rašiji ženski.

Tabela 1. Podela znakova po polu

Pol znaka Znaci/Rašiji
Muški Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strelac i Vodolija
Ženski Bik, Rak, Devica, Škorpija, Jarac i Ribe

Primena ovog znanja je višestruka.

  • Neparni ili muški znaci su agresivni po prirodi, dok su parni ili ženski znaci pasivni. Termin koji se koristi za neparne znakove je “krura” što znači grub, okrutan; dok parne znakove zovemo “šuba” ili blagi. U skladu sa tim možemo izvesti mnogobrojne zaključke uključujući i one u vezi sa prirodom osobe. Primer: ako je Lagna u D1 ili raši čartu, kao i u D10 ili Dašamša čartu, u parnom znaku, osoba se oslanja na savete drugih po pitanju profesije; dok ukoliko su obe Lagne u neparnom znaku, tada osoba ne sluša druge već sama donosi odluke. U slučaju da je jedna Lagna u parnom, a druga u neparnom znaku, tada postoji balans!!
  • Druga veoma bitna, ako ne i najšira primena ovog znanja jeste kod procena pola trudnoće/deteta, i tada govorimo o analizi Saptamše (D7) ili podelne karte koja se tiče dece. Tada vladar kuće trudnoće ili deteta u parnom znaku, ili sa ženskim planetama pokazuje ženski pol deteta, i obrnuto. Jedini iznimak po pitanju pola znakova nastaje u slučaju Blizanaca/Mituna i Vodolije/Kumbha. Ova dva neparna znaka se ne smatraju dovoljno jakim da bi donela muško dete, te su za pitanje procene pola/trudnoće oni smatraju ženskim znacima; dok su Rak/Karka i Ribe/Mina prejaki parni znaci i oni donose žensko dete.

 Tabela 2: Pol znaka – procena pola u trudnoći

Pol Znaci/Rašiji
Muški Ovan, Rak, Lav, Vaga, Strelac, Ribe
Ženski Bik, Blizanci, Devica, Škorpija, Jarac i Vodolija

– om tat sat

Spread the love