Par uvodnih reči na temu šta su to planetarna prijateljstva, zašto je ovo znanje bitno i kako se primenjuje u analizi horoskopa.

Đotiš klasik Maharišija Parašare, ili najveći kompendijum znanja iz oblasti Vedske astrologije, Brihat Parašara Hora Šastra, posvetio je jedanaest šloka ovoj temi u poglavlju pod imenom Planetarne karakteristike i opisi. Ove šloke bave se pitanjima egzaltacije i debilitacije planeta; njihovog multrikona znaka, prirodna (Naisargika) i privremena (Tatkalika) prijateljstva kao i krajnji odnos planeta u individualnom horoskopu na osnovu istih.

Zašto je ovo bitno? Ovo znanje nam daje odgovore na pitanja kakva je avasta (ili stanje) određene grahe, kvalitet i kvantitet plodova ili rezultata date planete; prirodu konjukcija i drugih planetarnih joga, a možemo reći i da je sami temelj za dalje razumevanje horoskopa.

Egzaltacija & Debilitacija graha

Šloke 49 i 50 Brihat Parašara Hora Šastra (BPHŠ) definišu egzaltaciju i debilitaciju za sve planete brojano od Sunca do Saturna.

Parašara jasno navodi da je Surja egzaltirana u Mešu; Ćandra u Vrišabu, Mangal u Makaru, Buda u Kanji, Guru u Karku, Šukra u Minu i Šani u Tuli.

On dalje navodi stepen najveće egzaltacija za svaku od graha pa je tako Surja na najvišem stepenu egaltacije na 10° Meša; Mesec na 3° Vrišaba, Mars na 28° Makara, Budha na 15° Kanje, Guru na 5°  Karka, Šukra na 27° Mina i Saturn na 20° Tule.

I konačno u istoj šloki daje na znanje da je znak debilitacije za svaku od planeta u suprotnom znaku od znaka egzaltacije.

Tabelarni prikaz egzaltacija i debilitacije planeta

Planeta Surja Ćandra Mangal Budha Guru Šukra Šani
Znak egzaltacije Meša Vrišaba Makara Kanja Karka Mina Tula
Najviši st. egzaltacije 10 3 28 15 5 27 20
Znak debilitacije Tula Vrišćika Karka Mina Makara Kanja Meša
Najviši st.  debilitacije 10 3 28 15 5 27 20

Šta znači egzaltacija ili debilitacija planete?

– egzaltacija ili uča (ucca) na sanskritu znači izdignut, izvišen, hvaljen ili glasan, znači i superlativ ili izdignut, na gore ili nebeski.

– u Đotišu se odnosi na planetu koja se nalazi u egzaltaciji ili na samom vrhuncu, u blaženstvu ili planeta koja je postigla svoj najviši nivo. Zbog toga u Đotišu kažemo da je (1) egzaltirana ili uča planeta poput Višnua ili samog Boga kao i da (2) egzaltirana planeta operiše  na tatva nivou tj. da ona više nije obična planeta već da ima status devate.

– U prediktivne svrhe, egzaltirana planeta je planeta u blaženstvu i uzimamo ceo znak za njenu egzaltaciju dok je stepen naveden u BPHŠ zapravo njen pik ili najviši stepen egzaltacije.

–             Debilitacija ili nicca znači pad, na najnižem stanju, posrnuo, na samom dnu i lišen svega (sredstava), mizeran

–             U đotišu debilitirana planeta pokazuje nekog ili nešto na samom dnu, bez sredstava, siromaštvo, u mizernoj situaciji ili pak skrušenu osobu.

–             U prediktivne svrhe, debilitirana planeta kao vladar lagne pokazuje osobu niskih ideala ili osobu rođenu u skromnim okolnostima; ukoliko je data planeta vladar Upapade dati partner može biti siromašan ili pak nemotivisan; Atmakaraka planeta u debilitaciji u Raši čartu može pokazati veliku poniznost koja iz duhovnog ugla može biti blagoslov!

– om tat sat –

Spread the love

Preuzmite besplatno poglavlje!


Preuzmite poglavlje knjige tako što ćete uneti Vaše podatke u naznačena polja. 

Truths about the sun signs

Grab a sample!

Subscribe to receive a free sample chapter of the Book!