„Sunce predstavlja dušu. Mesec predstavlja um…“

Mudrac Parašara

Ovaj članak je deo đotiš serijala na temu Menadžment uma (misli i emocija). Sam serijal je nastao u prvim danima korona pandemije sa ciljem da svesno usmerimo naš um u pravcu znanja, i sa nadom da će ove lekcije ponuditi uvid u prirodu i mehanizme uma iz đotiš perspektive.

U Vedskoj astrologiji nas (kao bića) predstavljaju tri faktora:

1. atma ili duša, nepromenjivi deo nas koji je predstavljen Atmakaraka planetom;
2. naše fizičko telo i inteligencija predstavljeni Lagnom ili Ascedentom;
3. naš um, odnosno naše misli i emocije, predstavljeni Mesecom/Ćandrom u horoskopu.

Mudri među nama kažu – da bismo promenili sebe, trebamo poznavati sebe. A da bismo upozali naš um, možemo krenuti od toga gde nastaje ili ko je kreator našeg uma.

Kreator našeg uma

U vedskom čartu 12. kuća je mesto nastanka/rođenja uma, budući da je ovo 9. kuća (koja pokazuje prošlost, oca, prošli život) od 4. kuće gde vidimo um. 

Zbog ovog principa kažemo da se kreator našeg uma nalazi u 12. kući i predstavlja ona dešavanja koja su se desila pre rođenja uma. Ovo je ujedno i razlog zašto u 12. kući vidimo naše pretke, rišije poznate i pod imenom manasa-putra ili, u prevodu, mentalni sinovi brahme. Dakle 12. kuća pokazuje mesto kreacije našeg uma, dok je 6. kuća mesto kreacije našeg tela. Ukoliko postoji “fabrička greška” na nivou uma ili na nivou tela, ovo su dve kuće na koje treba da obratimo pažnju.

Dvanaesta kuća igra ogromnu ulogu kada je u pitanju kvalitet uma. Upravo iz ovog razloga kažemo da se guna osobe ili kvalitet uma osobe, može videti iz 12. kuće u individualnom horoskopu (više o gunama možete pročitati ovde). 

Ovo čini da se 12. kuća tumači drugačije u odnosu na ostale dustana kuće. Naime, benefik planete su dobrodošle ovde, dok se malefik planete smatraju nepovoljnim u ovoj kući. Ovo je kuća koja pokazuje ko ima upliv, kao i kome je dozvoljen pristup našem umu. Zbog toga prirodno želimo benefik planete u 12. kući, budući da daju bolji kvalitet (gunu) uma.

Imajući prethodno na umu, prirodno se javlja pitanje šta je to što možemo uraditi kako bi unapredili kvalitet našeg uma. 

Dvanaesta kuća & Um

Dvanaesta kuća predstavlja nekoliko aktivnosti koje prirodno regenerišu i obnavljaju naš um.

1. U 12. kući vidimo naš san, a redovan san se smatra ključnim za obnovu i regeneraciju našeg uma. Budući da se naš um iz noći u noć obnavlja i regeneriše, on se smatra ključnim za kvalitet uma. Dalaj Lama kaže: „San je najbolja meditacija“.
Malefik planete ovde remete san i ostavljaju um ranjivim. Osobe rođene sa Pišača jogom (konjukcija Marsa i Ketua) ili sličnim kombinacijama trebaju otići na spavanje do 22h i ustati sa Suncem kako bi zaštitili svoj um.

2. Meditacija kao duhovna tehnika takođe pripada 12. kući i njene dobrobiti za mentalno zdravlje su odavno istražene i potvrđene.

3. Dvanaesta kuća je ujedno i korenska kuća za koncept Upapade (ili arude za brak). Budući da pokazuje naš krevet, ona pokazuje i to ko je dobrodošao u naš krevet i kome dajemo to poverenje. Istraživanja pokazuju da, ukoliko spavamo pored voljene osobe, naš imuni sistem postaje bolji/snažniji.

Na osnovu koncepta 12. kuće, različiti ascedenti će imati različite mentalne tendencije što je dalje deo studije Lagne.

Ukoliko želite pročitati ceo newsletter serijal na temu Menadžmenta uma (misli i emocija) to možete uraditi ovde.
Nedelja 1: Menadžment uma (misli i emocija)
Nedelja 2: Upoznajte svoj um
Nedelja 3: Njeno kraljevsko visočanstvo – Mesec
Nedelja 4: Um utiče na um
Nedelja 5: Mesec i bitne planetarne joge
Nedelja 6: Manasa roga – Mentalni poremećaji
Nedelja 7: Manasa roga i remedijalne mere
Nedelja 8: Sve u svoje vreme…
Nedelja 9: Rezime + pošaljite vaša pitanja
Nedelja 10: Pitanja i odgovori

Ako želite biti deo našeg sledećeg serijala, i želite kratke đotiš lekcije svakog ponedeljka, pridružite nam se ovde, svi su dobrodošli!

om tat sat

Spread the love

Preuzmite besplatno poglavlje!


Preuzmite poglavlje knjige tako što ćete uneti Vaše podatke u naznačena polja. 

Truths about the sun signs

Grab a sample!

Subscribe to receive a free sample chapter of the Book!