Đotiš – Božanska matematika

Volim da kažem da je Đotiš božanska matematika jer čarolija kreće od brojčano izraženih vrednosti, bilo da je u pitanju rođenje duše, poput datuma i sata rođenja (osobe, događaja i sl.) ili pak lokacije na planeti zemlji. No, to svakako nije jedini način. Iste vrednosti dobijemo pogledom na časovnik ili čak putem izgovorene reči čija numerološka vrednost potom biva izračunata. Mogućnosti su neograničene jer je božanska energija ono iz čega je sve rođeno. Odgovori su svuda oko nas I jedini preduslov jeste naša budnost (svest), duhovna i mentalna, kako bi shvatili relevantne poruke.

Đotiš ili kako često biva nazvan, Vedska astrologija, vodi poreklo iz Veda (Veda = mudrost, znanje) ili drevnog božanskog znanja očuvanog na prostoru Indijskog polukontinenta. Danas nailazimo na različite vremenske okvire za koje se vezuje nastanak ovog znanja, istoričari širom sveta i dalje spekulišu. No jedno je sigurno, vremenski okvir zapisanog znanja je ono o čemu istoričari vode debatu, no hiljadama godina dalje u istoriju ovo savršeno znanje prenosilo se usmeno jer je upravo zvuk (akaša tatva čiji signifikator jeste planeta Jupiter) neophodan „nosioc“ znanja. Otuda se i svo znanje deli na Šruti (ono koje je čuto) i Smriti (ili ono koje je zapisano).

Po pomenu Veda, bitno je reći da je đotiš zapravo vedanga ili jedan od ukupno šest udova Veda[i] . U odnosu na ostale vedange, Đotiš se smatra jednom od najvažnijih budući da se odnosi na oči veda. Pominjem Vede ili Hindu mitologiju budući da je za proučavanje Đotiša neophodno razumevanje nekih osnovnih koncepata poput Atme (duša ili jastvo), reinkarnacije i nezaobilazno – Karme.

Najvažniji vedski zapis ili đotiš klasik sačuvan do danas, kao i neprikosnoveni autoritet na polju Vedske astrologije jeste: Brihat Parašara Hora Šastra (danas veoma često možete naići na skraćenicu BHPS) ili delo koje navodi dijalog između Mahariši Parašare i njegovog vernog učenika Maitreje. Sam zapis počinje ovako:

„Jednom davno, poklanjajući se u znak poštovanja pred sveznajućim mudracem Parašarom i sa sklopljenim rukama, Maitreja uputi pitanje:
– „O cenjeni, astrologija – vrhovni ud Veda, ima svoju podelu na Horu, Ganitu i Samhitu. Čaki i među tri navedene, Hora jei dalje daleko savršenija. Voleo bih da znam o njenim savršenim aspektima od tebe. Molim te da me podučiš. Kako je nastao ovaj Univerzum? Kako će mu doći kraj? Molim te da mi kažeš u detalje odnos između onih rođenih na Zemlji i onih koji postoje na nebesima.“

Sam klasik na samom početku navodi i kome je ovo znanje namenjeno i kome ga treba preneti, rečima:
„O Braminu, tvoje pitanje u sebi nosi dobrobiti za ceo svet i postavljeno je na pravi način. Nudeći sve počasti Gospodu Brahmi, njegovoj šakti Šri Sarasvati Devi, i bogu Suncu koji je glavni među planetama i uzrok kreacije, preneću ti ovu astrološku nauku onako kako sam je ja čuo od Brahme. Učenja ove astrološke nauke treba da se prenesu samo onim učenicima koji su dobri i mirni (spokojni), koji poštuju pretke i starije[1], koji govore samo istinu i koji su pobožni. Samo na ovaj način će Gospod biti u pomoći. Znanje ove nauke, ponovo, ne treba da se prenese nevoljnom učeniku, ateisti ili lukavoj osobi.“

[1] Elders – odnosi se na starije ili one nadređene.

[i] Šikša (nos), Vjakarane (lice), Ćandasa (noge), Nirukte (uši) i Kalpe (ruke).

Preuzmite besplatno poglavlje!


Preuzmite poglavlje knjige tako što ćete uneti Vaše podatke u naznačena polja. 

Truths about the sun signs

Grab a sample!

Subscribe to receive a free sample chapter of the Book!