Dragi Prijatelji,

Jako me raduje što sa vama mogu podeliti ove dobre vesti. Konačno u rukama držim novu, petu po redu, prevedenu knjigu mog učitelja Sanđaj Ratha Brihat Nakšatra.

Brihat Nakšatra je knjiga u potpunosti posvećena Nakšatrama (ili lunarnim kućama). Knjiga je dobila ime Brihat Nakšatra zbog namere da pokrije celokupno znanje o nakšatrama na način na koji je ono podučeno u tradiciji. Napisana je u duhu udžbenika, sa nizom interesantnih tema, potkrepljenih brojnim primerima, slikama i grafikonima.

Samo neke od obuhvaćenih tema su: Nakšatra Mandala, Puškara i Gandanta nakšatre, efekti vare i tithija, Navatara čakra, Specijalne nakšatre, Šula čakra i dugovečnost, Nakšatra puruša, itd.

Specifikacije Knjige

Autor knjige: Pt. Sanđaj Rath
Prevela: Branka Larsen
Izdavač: RAMA
Stranica: 432, mekog poveza
Cena: €32.00
Poručite putem mejla: branka@srigaruda.com
Ukoliko živite u Srbiji knjige možete preuzeti u Novom Sadu, ili ih možemo poslati na Vašu adresu (plaćanje pouzećem). Za ostale zemlje regiona, i zemlje Evropse Unije, preporuka je online porudžbina preko Amazona i drugih internet knjižara.

Etimologija reči Nakšatra, odlomak iz knjige

Sanskritska reč nakšatra, u Vedskoj astrologiji znači lunarna kuća i odnosi se na sva svetleća tela uključujući Sunce i zvezde. Dva moguća izvora ove reči su:

  1. Nakš + kšetra: nakš znači „stići, prići, približiti se“ i odnosi se na period kontakta Meseca, boga Ćandre, sa svakom od svojih dvadeset i sedam žena (imena nakšatri su imena žena). Nakšatra čakra se sastoji od dvadeset i sedam nakšatri koje pokazuju Ćandrine kuće za svaku od njegovih žena. Joga tara ovih nakšatri pokazuje tačan trenutak kontakta između Ćandre i njegove žene, dok je njegov boravak u datoj nakšatri vreme provedeno u domu.
  2. Nak + kša + tra: nakšatra znači „zaštita tokom noćne destrukcije“ i izvedena je iz nak – noć, kša – destrukcija, tra – zaštita. Ovo je sam koren reči mantra koja znači „zaštita uma“ i potiče od reči manas – um, tra – zaštita. Nakšatra se prevodi kao „noćna podela neba“ kojom dobijamo 27 kuća unutar zodijaka, gde svaka kuća ima raspon od 13°20’. Pošto je Mesec vladar noći, njemu pripada i vladavina nad podelom noćnog neba pod imenom nakšatre. Sa druge strane, dnevna podela neba daje raši čakru sa Suncem kao vladarem. Hora šastra je dakle nauka o dnevnim i noćnim podelama. Otuda i ime hora od aho-ratra što znači „dan-noć“ i odnosi se na raši-nakšatre.
Brihat Nakšatra – Knjiga o Nakšatrama

Ostale Đotiš knjige na srpskom jeziku možete videti ovde.

Svako dobro,
Branka Larsen

Spread the love

Preuzmite besplatno poglavlje!


Preuzmite poglavlje knjige tako što ćete uneti Vaše podatke u naznačena polja. 

Truths about the sun signs

Grab a sample!

Subscribe to receive a free sample chapter of the Book!