nova đotiš knjige

Jako me raduje što konačno mogu da vam predstavim novo RAMA izdanje na srpskom jeziku. U pitanju je prevod veoma popularne knjige autora Vistija Larsena, pod imenom “Osnove Đotiša – Reči Mog Učitelja”. Ovo je ujedno i osma po redu đotiš knjiga izdata na srpskom jeziku od strane izdavačke kuće RAMA.

O Knjizi
(Iz uvoda knjige “Osnove Đotiša – Reči Mog Učitelja”)
Ova publikacija je rezultat obećanja mom učitelju, naime da ću podučavati druge ono što sam naučio. Knjiga je doprinos budućim astrolozima znanjem stečenim iz ličnog kontakta s mojim guruom i primenom tog znanja i vlastitim iskustvima s mojim klijentima.
Ova je knjiga strukturisana tako da omogući početnicima i astrolozima srednjeg nivoa da krenu ka naprednom razumevanju i kompetenciji, oponašanjem ubrzanog tempa kojem sam bio podvrgnut pod tutorstvom svog gurua pandita Sanđaja Rata.
Da bismo radili na izvornim korenima teme, prvo poglavlje se bavi ‘Pañca-añgom’ – pančang ili pet udova vedskog kalendara. Ovo posebno područje đotiša često se zanemaruje zbog nedostatka znanja o primeni od strane astrologa, kao i zbog ideje da je to samo kalendarski sistem, te ga zbog toga astrolozi koji slede zapadni astrološki sistem u potpunosti zanemaruju. Kako bih pružio praktičniju upotrebu pančanga, uveo sam neke vrlo korisne metode primene u identifikovanju nedostataka u kvalitetu vremena i kako je to povezano sa horoskopom.
Dovoljno je reći da je ovo ‘samo vrh ledenog brega’. Ovo poglavlje može se činiti teškim za početnike, i preporučujem studentima da daju sebi dovoljno vremena da ga razumeju. Ono je, međutim, dato prvo, jer je to prva stvar koju astrolog uči da vidi pre nego uđe u analizu horoskopa… čitalac će nakon čitanja shvatiti zašto.
Sledeća poglavlja bave se poznatijim pojmovima, kao što su graha, raši (rāśi), bava (bhāva), karaka (kāraka) itd., međutim, kako bih izbegao ponavljanje već dostupne literature, dodao sam dublje razumevanje nekih aspekata ovih tema koji su manje poznati, kao što su marana karaka stan (mārana kāraka sthāna), bava i graha titi (bhāva i graha tithi), upotreba dnevnog/noćnog rođenja, planetarne kaste i varnada lagna (varnadā lagna), upagrahe – samo da spomenem neke od tema u poglavlju Graha. Na sličan način, dao sam dublje razumevanje i načela o korišćenju rašija kao i bava, i posebno važnu temu, naime sambandu (sambandha) ili odnose. Dve teme koje su vrlo bliske članovima Šri Đaganat centra (Sri Jagannātha) su aruda (Ārūdha) i (kāraka). Svakoj od njih sam posvetio jedno poglavlje u pokušaju da uspostavim jači temelj za korišćenje ovih tehnika.
Četiri poglavlja posvećena su temi dvanaest bava. Svaka bava je odabrana sa prikazom nekih naročito praktičnih i frekventnih tehnika koje se ne spominju u modernim đotiš knjigama.
Poslednje poglavlje posvećeno je Narajana daši (Nārāyana daśā) koja je obeležje Đaimini sutri i jedna je od mojih omiljenih. Međutim, ne treba pretpostaviti da je taj sistem daša jedini koji se koristi u ovoj tradiciji. Zapravo, pandit Đaganat Rat, deda pandita Sanđaja Rata, voleo je vimšotari dašu (vimśottari daśā), koju je koristio precizno do 6 podnivoa u svojim predviđanjima! Ipak, imao je običaj da mentalno izračunava Narajana dašu za potvrdu. Ovi daša sistemi samo su neki od mnogih daša sistema koji se uče u tradiciji, ali za početak, ambiciozni astrolozi dobiće mogućnost za pomak od najčešće korišćene vimšotari daše.

O autoru
Visti je učenik pandita Sanđaja Rata i deo je đotiš tradicije Šri Aćjutanande Dase iz Kalinge u Orisi, tradicija koja potiče od pet učenika Šri Ćejtanje Mahaprabua (Pancha Sakha Śrī Chaitanye Mahaprabhua).
Njegovo proučavanje tradicionalnog vedskog znanja omogućilo mu je da podstakne druge u njihovom proučavanju vedske astrologije putem kurseva, kako onlajn tako i lično.
Profesionalni je astrolog od 2004. godine i svakodnevno gleda horoskope klijenata. Njegovo iskustvo omogućuje mu da prikaže zamke i prečice do bolje analize horoskopa, što takođe prikazuje u učenjima i lekcijama koje deli.
Visti ima titulu đotiš pandita i Đaimini studenta i čuvar je Mahariši Đaimini upadeša sutri.
Možete zakazati konsultaciju sa Vistijem ili se pretplatiti na njegov časopis na: www.srigaruda.com
Dodatno, drži i kurseve na svom sajtu: www.rama-edu.com

Autor: Visti Larsen
Izdavač: RAMA
Stranica: 400, mekog poveza
Cena: €32.00
Poručite putem mejla: branka@srigaruda.com (uskoro i u onlajn knjižarama Amazon, Book depository, i dr.)

Spread the love

Preuzmite besplatno poglavlje!


Preuzmite poglavlje knjige tako što ćete uneti Vaše podatke u naznačena polja. 

Truths about the sun signs

Grab a sample!

Subscribe to receive a free sample chapter of the Book!