Kalapuruša - rašiji i delovi tela

Kada govorimo o delovima tela i rašijima, ili pak delovima tela i kućama, oslanjamo se na kalapuruša čart i koncept Kala Puruše.

Termin Kalapuruša u prevodu znači vreme personifikovano u vidu ljudskog bića. Ovde Kala znači vreme, i puruša znači biće.

Kalapuruša čart je specijalni čart u kom dvanaest znakova pokazuju različite delove tela Višnua. U ovom čartu Ovan je prvi znak i on pokazuje glavu, dok ostali znaci redom pokazuju sledeće delove tela: usta (lice), grudni koš, srce, stomak, kukove (donji deo stomaka), prepone, genitalije, bedre, kolena, listove i stopala. Zbog toga se kalpuruša čart smatra svojevrsnim kalupom (generičnim čartom) za sve ljude. Dakle nevezano za lagnu u individualnom čartu, Ovan i dalje pokazuje glavu, Bik usta/lice, itd. Ovo je primenjivo i na dvanaest kuća od ascedenta. 

Ako se pitate zašto se nigde ne pominju ruke i rameni pojas, pogledajte sliku ispod. Blizancima pripada gornji deo grudnog koša, ali i ruke i rameni pojas. Škorpija pokazuje genitalije, i to skriveni (unutrašnji) deo genitalija i reproduktivnih organa, dok Vaga pokazuje predeo pelvisa uključujući i (spoljnje) polne organe.

Kalapuruša: rašiji i delovi tela

Ove informacije su veoma bitne posebno u medicinskoj astrologiji. Naime, rašiji ili znaci pod planetarnim aflikcijama pokazuju deo tela koji pati. Na primer, aflikcije Jarca (Makare) mogu doneti probleme sa kolenima, aflikcije Vodolije daju problem u člancima (listovima), aflikcija u Lavu mogu doneti stomačne probleme, itd.

Sa druge strane, svaki od ovih znakova pokazuje i veoma specifičnu situaciju u vezi sa zdravljem, na primer Vodolija je znak čije jedno od imena glasi Hridaja roga što u prevodu znači bolesti srca (hridaja znači srce, roga znači bolest), budući da je Vodolija znak koji se nalazi u 8. kući od Raka (8. kuća pokazuje bolesti), ili znaka koji pokazuje srce. Na ovaj način i ostali znaci i kuće nose potencijal za aflikcije ili zaštitu određenog dela tela. Kuće se mogu se posmatrati i u grupama, pa je tako afliktovana 9. kuća potencijalni problem za kretanje i pokretljivost jer pokazuje deo tela od kukova na dole.

Kada govorimo o aflikcijama, treba znati da jedan malefik ne može doneti ozbiljan problem, ali zato dva (ili više) malefika zahtevaju ozbiljniju analizu čarta. Ukoliko pomenuti malefici nisu povezani sa 6. i/ili 8. kućom, problemi tada ne moraju imati veze sa zdravljem.

Za više informacija o medicinskom đotišu pogledajte online RAMA kurseve.

– om tat sat –

Spread the love

Preuzmite besplatno poglavlje!


Preuzmite poglavlje knjige tako što ćete uneti Vaše podatke u naznačena polja. 

Truths about the sun signs

Grab a sample!

Subscribe to receive a free sample chapter of the Book!