Svako ime je Mantra!

U đotišu se svakoj od tema tradicionalno prilazi počevši od samog imena. Ako pogledamo mudrace i uvažene autore đotiš klasika, njihov pristup je sledeći:

 • Prvi korak je uvek molitva autora, ili autorov naklon (određenoj) devati, sa molitvom da dato delo bude od dobrobiti čovečanstvu;
 • Drugi korak je opis planeta (Brihat Parašara Hora Šastra) ili znakova (Đataka Pariđata) počevši od samog imena.

Moj odabir je bio da krenem od 12 Vedskih rašija na osnovu učenja Đataka Pariđate. Ovaj impresivan Đotiš klasik nastao je kao dopuna, ili kratak pregled Brihat Parašara Hora Šastre i drugih đotiš klasika, i jedan je od cenjenih klasika đotiš tradicije kojoj pripadam. Osim toga, prevod i komentari na ovaj klasik je nešto čime se bavim već nekoliko godina unazad.

U đotišu mi krećemo od imena, jer svako ime govori o jedinstvenom kvalitetu i svojstvu. To je istina i za nas jer je i naše ime naša jedinstvena mantra! Zbog toga je vredno uloženog truda naučiti bar dva sanskritska imena za svaki od rašija! No da krenemo od samog termina Raši.

Šta znači Raši?

RAŠI je đotiš termin, ili sanskritski ekvivalent, za znak. Iako sama reč ima više tumačenja, ovde možete pronaći dva:

 1. RAŠI u prevodu znači hrpa, gomila ili skupina, i između ostalog se odnosi i na hrpu stepeni;
 2. RAŠI dolazi od sanskritske reči koja se sastoji od dva dela, ra + ši, gde se Ra zapravo odnosi na Rahua ili severni mesečev čvor, dok se Ši odnosi na Ketua (jedno od imena Ketua je Šikhi) ili južni mesečev čvor. Time rašiji, ili dvanaest horoskopskih znakova,  zapravo predstavljaju sve oblike ove materijalne kreacije.

Iako đotiš, baš kao i Zapadna astrologija, koristi dvanaest horoskopskih znakova (Ovan, Bik, Blizanac, Rak, Lav, Devica, Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija i Ribe), đotiš klasici navode po nekoliko imena za svaki od rašija ponaosob.

Sanskritska imena dvanaest rašija

Da li su ti poznata imena za dvanaest rašija? U nastavku možeš pronaći imena rašija datih u đotiš klasiku Đataka Pariđata.

Prvi znak zodijaka: Ovan ili Meša

Vaidjanat Dikšit (autor pomenutog klasika) navodi sledeća imena za prvi znak zodijaka ili Meš:

1. Meša – znači ovan, ovca ili prvi znak zodijaka;

2. Ađa – lider stada ili krda, ovan, vozilo za Agni, snop svetla;

3. Višva – sveprisutan kao odlika Višnua ili Krišne, univerzalan, jedan od jezika Agnija;

4. Krija – znak Ovan;

5. Adya – početni, prvi, onaj koji je na čelu, odličan.

Samo ime rašija govori o sledećim kvalitetima. Meša je nestrpljiv, uvek ispred drugih, pionirskog duha (počinje nove stvari ili je na čelu), ima puno energije (kvalitet Agnija ili element vatre), vođa, lider, itd.

Strpljen – spašen je jedna od pouka koje osobe sa Meša ascedentom treba da je imaju na umu. Lekciju koju trebaju naučiti je strpljenje, ne trčati pred rudu, tri put meriti jednom seći i sl.

 Više o odlikama Meša, kao i ostalih rašija možete pronaći u knjizi Pt. Sanđaj Ratha Osnove Vedske astrologije – Vreme događaja, poglavlje 3.

Drugi znak zodijaka: Bik ili Vrišab

Drugi znak/raši zodijaka je Bik, i ovo su neka od njegovih imena:

1. Vrišab – moćan, muževan, snažan, jak, bik, Bik kao astrološki znak;

2. Ukša – bik ili vo;

3. Go – krava, blago, krdo goveda, drag, sve što dolazi od bika/vola, znak Bik;

4. Tavaru – astrološki znak Bik;

5. Gokula – stado ili krdo životinja, staja za krave.

Samo ime rašija govori o sledećim osobinama. Vrišab je snažan, jak, ima veliku postojanost i dobro funkcioniše u stadu, ili drugim rečima, u okviru porodice. Kao što narodna poslovica kaze “tiha voda brege roni”, tako i Vrišab može biti izuzetno postojan i blag, ali ne treba zaboraviti da na neke stvari reaguje kao bik na crveno.

Treći znak zodijaka su Blizanci ili Mitun

1. Mituna – uparen, deo para, kopulacija, znak Blizanci ili treći znak zodijaka;

3. Nrjugma – zodijački znak Mithuna;

2. Dvandva – par, muško i žensko, dvoje, lice u lice, suočavanje, dve suprotnosti, tvrđava, mesto parenja, zodijački znak Blizanci;

4. Đutama – Mithuna ili Blizanci;

5. Jama – vozač, kočijaš, restrikcije, blizanci, deo para, blizanci različitog pola; simbolika za broj dva i dvoje, onaj koji predsedava nad precima i vlada svetom mrtvih, rođen kao dete Sunca;

6. Juga – par, partneri, simbolika za kopulaciju i treću kuću u prirodnom zodijaku.

Više o odlikama Mituna, kao i ostalih rašija možete pronaći u knjizi Pt. Sanđaj Ratha Osnove Vedske astrologije – Vreme događaja, poglavlje 3

Mituna je prvi ljudski znak ili raši što govori o njegovoj intelektualnoj prirodi. Njegova razna imena, kao i njegov simbol, predstavljaju par (mušku i žensku osobu) okrenuti jedno ka drugom (simboliše razgovor ili suočavanje). Mituna je otuda znak koji je bitan za komunikaciju u svim oblicima, ali je ujedno i simbol za kopulaciju.

Mituna može da pokaže i podvojenost, dvoličnost ili nezrelost, sve u zavisnosti od snage i povoljnosti njegovog vladara – Merkura u individualnom horoskopu.

Izreke koje su primenjive za ovaj znak su: “kako vetar duva” jer mogu biti veoma promenjivi, ovo je ujedno i vazdušni znak; ili “trava je uvek zelenija sa druge strane“. Jedna od bitnih životnih lekcija stane u izreku “Nije zlato sve što sija“.

Sanskritska imena za svih dvanaest rašija možete preuzeti kao PDF dokument ovde.

Imena Vedskih rašija

Prijavite se na đotiš newsletter i preuzmite PDF dokument sa sanskritskim imenima za svih 12 rašija/znakova zodijaka.

   

  Spread the love

  Preuzmite besplatno poglavlje!


  Preuzmite poglavlje knjige tako što ćete uneti Vaše podatke u naznačena polja. 

  Truths about the sun signs

  Grab a sample!

  Subscribe to receive a free sample chapter of the Book!